PCR: 100% Gerecycled kunststof | Dijkstra Plastics

PCR: 100% Gerecycled kunststof

Dijkstra Plastics innoveert en investeert al vanaf het begin van de onderneming in duurzame producten en duurzame processen. Wij zijn ons zeer bewust van onze grote verantwoordelijkheid voor het in de markt brengen van kunststof verpakkingsproducten. Daarom nemen wij maatregelen om de impact van onze verpakkingen op de leefomgeving zo verantwoord mogelijk te houden.

Duurzaam

Sinds haar start maakt Dijkstra Plastics gebruik van 100% recyclebaar polypropyleen. Maar met de toenemende noodzaak naar duurzaamheid en circulariteit is er meer nodig. Niet alleen moet de grondstof recyclebaar zijn, maar zij moet ook gerecycled worden gebruikt!

En daar werken en denken we graag actief aan mee in de keten van de (kunststof) verpakkingsindustrie. Dit doen we onder andere via het Plastic Pact NL en het European Plastics Pact. Om het gebruik van gerecycled materiaal breder in te zetten informeren wij je graag over de mogelijkheden. Veel van onze verpakkingen zijn namelijk al beschikbaar in gerecycled kunststof. Vanwege de eigenschappen van dit materiaal kan dit momenteel ingezet worden bij vrijwel elke toepassing waarin voedselveiligheid geen factor is. Dat is dus in de non-food markt. De duurzame oplossing die je zoekt is dus al dichterbij dan je denkt!

Indien nodig starten we graag een testtraject op waarin we kijken welke factoren extra aandacht nodig hebben. Hierin staan het waarborgen van onze standaard van kwaliteit en het ontzien van ons klimaat voorop. Zo dragen we graag bij aan een duurzaam milieu als ook aan onze duurzame relaties.

Omdat dit gerecyclede materiaal al jaren door ons wordt toegepast, zijn we ervaren met de eigenschappen en toepassingen. En mocht er zich een nieuwe situatie voordoen dan kijken we graag mee zodat deze duurzame oplossingen van gerecycled kunststof steeds breder worden ingezet. Zo zorgen we dat duurzame relaties uitgroeien tot oplossingen die goed zijn voor de markt en milieu.

Gerecycled materiaal

PCR (Post Consumer Resin) is polypropyleen dat gemaakt is van gebruikt kunststof verpakkingsmateriaal van Europese consumenten en grootverbruikers. Dit materiaal is na gebruik via bestaande afval- en inzamelingssystemen verzameld. Na deze inzameling wordt deze stroom bij recyclingbedrijven middels sorteren, scheiden en wassen verder verwerkt tot polypropyleen granulaat. Dat gerecyclede granulaat kunnen wij weer inzetten in onze productieprocessen. Zo vergroten wij onze impact op de wereld van verpakkingen terwijl wij de impact van onze verpakkingen op de wereld verkleinen!

PCR-materiaal is kunststofafval dat mechanisch wordt gescheiden en per kleur wordt gesorteerd. Hierdoor zijn de beschikbare kleuren gelimiteerd. Zo bieden we 3 standaardkleuren grijs aan. Ook zijn bij grotere afnames andere kleuren mogelijk waarover we jou graag meer vertellen.

Ontwikkelingen

Door de groeiende ervaring met deze materiaalsoort worden de materiaaleigenschappen steeds verder verbeterd.  De grondstof wordt, net zoals bij maagdelijk polypropyleen, volgens vooraf afgesproken specificaties aangeleverd. Niet alleen de kleur maar ook de kracht van het materiaal is vooraf bepaald. Doordat PP in verschillende varianten beschikbaar is, zoals sterker UN-materiaal of flexibeler diepvriesmateriaal, wordt gerecycled materiaal altijd een mix van deze varianten. OP dit moment is het beschikbare PCR niet altijd even geschikt als beugel of deksel. Om te zorgen dat we zoveel mogelijk gerecycled materiaal inzetten zonder kwaliteitsverlies worden de emmers van 100% PCR gemaakt maar de beugels en deksels niet altijd. Wel zijn deze beschikbaar in dezelfde kleur als de PCR-emmers.

Voorbeelden

Voordelen

  • 100% gerecycled kunststofafval als grondstof
  • Tot 90% minder CO2 uitstoot ten opzichte van de emmer geproduceerd uit virgin materiaal.
  • Niet afhankelijk van grondstofprijs ICIS
  • Door middel van In Mould Labelling volledig te personaliseren

Links

Benieuwd naar de mogelijkheden qua PCR? Klik hier voor ons PCR assortiment. Kom je er niet uit of zoek je iets speciaals? Neem gerust contact op met ons over de eindeloze mogelijkheden van PCR!

Video

Vraag je PCR sample-pakket aan!

Wilt u ook PCR non-food verpakkingsemmers gaan gebruiken? Vraag nu het sample pakket aan.

Aanvragen