De kunst van het verpakken

Laboratoria, horeca, bouwmarkten en vele andere afnemers zijn al bekend met onze verpakkingen. Van kleine tot grote verpakkingen worden bij ons geproduceerd in wit, transparant of in een gewenste kleur. Daarbij zijn gerecyclede grondstoffen steeds meer in trek voor de non-food toepassingen.
Naast het materiaal kunnen we een emmer voorzien van verschillende beugels! Ook zijn voor veel modellen verschillende soorten deksels beschikbaar.

Hoe werkt spuitgieten?

Al deze verschillende mogelijkheden zijn deels afhankelijk van de matrijzen die wij gemaakt hebben. Graag geven wij je een uitleg over het proces van het spuitgieten van kunststofproducten. Bij spuitgieten wordt in grote machines polypropyleen kunststofkorrels verwarmd in een buis. In deze buis draait een schroef de steeds warmer wordende kunststof richting de matrijs. Eenmaal vooraan de schroef is de kunststof gesmolten en gaat deze door een klein inspuitpunt de matrijs in. Deze matrijs bestaat uit twee delen met daarin een ruimte waarin het plastic gespoten wordt. Deze open ruimte is het eindproduct wat wordt geproduceerd. Met flinke kracht wordt snel de exacte hoeveelheid plastic in de matrijs gespoten en vervolgens snel weer afgekoeld in de machine.

 

De machine haalt vervolgens de twee delen van de matrijs weer uit elkaar waarna het product door een robotarm uit de machine wordt gehaald. Deze wordt gestapeld op een lopende band om vervolgens op een pallet gezet te worden.

Aanpassingen in het proces

Bij Dijkstra Plastics beschikken we over onze eigen matrijsmakerij en hebben we de nodige deskundigheid in huis voor het onderhoud en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van matrijzen.

Om aanpassingen te doen of zelfs een complete matrijs te maken zijn er flinke kosten gepaard maar denken we graag mee om te zien wat er mogelijk is. Naast aanpassingen in een matrijs zijn er ook kleinere aanpassingen in het proces mogelijk die kunnen helpen om een verpakking bij je te laten passen. In ons brede assortiment hebben we diverse verpakkingen beschikbaar. Om deze verpakkingen wat extra’s mee te geven kun je kiezen voor IML en/of een eigen kleur. Doordat in de schroef nog restanten zitten van het voorgaande product is ook een kleurwissel niet zomaar gedaan. Bij een wissel van gerecycled materiaal naar gewoon materiaal wordt zelfs de gehele machine leeggemaakt zodat we de voedselveiligheid kunnen waarborgen! Hierdoor zijn producten in kleur of gerecycled materiaal ook niet direct per pallet te leveren. Omwille van onze eigen efficiëntie en verspilling van kunststof tegen te gaan plannen we dit daarom zo goed mogelijk in. Omdat ook deze stappen helpen bij het reduceren van kunststofafval.

Kosten

De kosten van een verpakking zijn afhankelijk van diverse factoren. Omdat een matrijs meerdere open ruimtes kan hebben voor producten kunnen meerdere verpakkingen (of onderdelen) tegelijk gemaakt worden. Naast de fabricagekosten zijn er kosten voor de kunststof zelf. Deze worden in een globale index bijgehouden genaamd ICIS (Independant Commodity Intelligence Services). Deze index gebruiken wij als basis voor onze verkoopprijzen.

Voorbeelden

Links

Bekijk hier ons assortiment. Kom je er niet uit of zoek je iets speciaals? Neem gerust contact op met ons over de eindeloze mogelijkheden van spuitgieten!

Video


20-02-2024

Onderweg naar klimaatneutraal: 100% windenergie van eigen bodem

Recentelijk communiceerden wij over onze nieuwe . Vandaag kunnen wij met trots melden dat het totale elektriciteitsverbruik van Dijkstra Plastics sinds begin 2024 enkel nog afkomstig is uit 100% Nederlandse windenergie.

04-01-2024

Dijkstra Plastics behaalt BRCGS AA+ certificering na onaangekondigde audit

Waar het einde van 2022 in het teken stond van het behalen van ons AA certificaat, vond in het najaar van 2023 een onaangekondigde audit voor de AA+ certificering plaats. Met trots kunnen wij melden dat wij deze BRCGS audit met succes hebben behaald.

Nieuws 10-11-2023

Dijkstra Plastics spreker tijdens het Nationaal Kunststof Congres (NKC)

Op vrijdag 9 november nam Remy Notten (Commercieel Directeur bij Dijkstra Plastics) deel aan één van de sessies tijdens het Nationaal Kunststof Congres (NKC) in Zwolle.

Nieuws 25-10-2023

Nieuwe energiezuinige koelinstallatie geeft CO2 besparing Dijkstra Plastics flinke boost

Dijkstra Plastics heeft een duidelijke missie, namelijk het zijn van de meest duurzame producent van kunststof verpakkingsemmers.

Nieuws 13-07-2023

FIRE-OFF en Dijkstra Plastics helpen verpakkingen uit de brand

Mooie kleurrijke en stevige verpakkingsemmers die na gebruik de verbrandingsoven in gaan. Het strookt op geen enkele manier met de nationale en Europese beleidsplannen voor een circulaire economie, evenmin met de vurige wens vanuit de industrie om de kunststoffen zo lang mogelijk in de keten te houden.

Nieuws 15-02-2023

BRCGS certificering wederom verlengd

In het najaar van 2022 heeft bij Dijkstra Plastics de audit voor onze BRCGS certificering plaatsgevonden. BRCGS is een standaard voor voedselveiligheid. In deze standaard worden de hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven beschreven die direct aan de retailsector leveren.

Nieuws 16-12-2022

Dijkstra Plastics & FIRE-OFF schitteren samen in nieuwe kerstfilm

Geloof in jezelf en maak het waar! Mooie woorden om het jaar 2022 mee af te sluiten. Samen kijken we uit naar een mooi en succesvol 2023, vol met nieuwe ontwikkelingen en samenwerking. Wij wensen jullie allen alvast fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar.

Nieuws 26-08-2022

Twentse start-up FIRE-OFF voor een circulaire kunststof productie

Wij zijn trots om mee te kunnen delen dat wij een nieuwe startup zijn begonnen voor het circulair maken van de productie van gerecyclede plastic emmers: FIRE-OFF. Op initiatief van Dijkstra Plastics worden schildersbedrijven, horeca en festivalorganisaties persoonlijk benaderd om lege emmers te bewaren en via het wekelijkse afhaalmoment van FIRE-OFF mee te geven.

Events 24-08-2022

Beurzen: Fachpack & Scanpack

Dijkstra Plastics exposeert op FachPack en Scanpack!?

Bij Dijkstra Plastics zijn we iedere dag bezig met het circulair maken van de kunststof verpakkingsketen. Onze oplossingen voor duurzame verpakkingsemmers en onze circulaire missie willen we dan ook graag met je delen. Bovendien gaan we graag het gesprek aan om te kijken wat jouw bedrijf kan doen om bij te dragen aan een circulaire kunststof verpakkinsgketen. Tijdens de FachPack en Scanpack vertellen we je er daarom meer over!

Meer nieuws