Wij constateren echter ook dat de grootschalige toepassing van deze materialen nadelen met zich mee brengt. Het gebruik van primaire fossiele grondstoffen oefent druk uit op het milieu. Ook gaan waardevolle grondstoffen verloren omdat recycling percentages nog niet hoog genoeg zijn en de verspreiding van plastic zwerfvuil en microplastics resulteert in groeiende vervuiling van onze omgeving.
Het Plastic Pact NL is één van de prioriteiten van de Nederlandse overheid in het kader van het Grondstoffenakkoord en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie. Dit Plastic Pact focust op het sluiten van de kringloop van eenmalige plastic producten en verpakkingen. Onder de deelnemende partijen zijn naast de Nederlandse overheid ook supermarkten, plastic- en verpakkingsproducenten, milieuorganisaties, recyclers en vele andere organisaties.
Wij hebben besloten ons ook aan te sluiten bij dit initiatief en willen actief bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen die in het Plastic Pact zijn geformuleerd. In andere landen zijn soortgelijke initiatieven opgepakt of worden deze momenteel uitgewerkt. De belangrijkste doelstelling van deze programma’s is het sluiten van de kringloop van eenmalige plastic producten en verpakkingen.
BRCGS
BRCGS is een standaard voor voedselveiligheid. In de standaard worden de hygiëne en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die direct aan de Retailsector leveren beschreven. Hierbij kunt u ook denken aan verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen.
FSSC 22000
Vanuit de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) is de FSSC 22000 Standaard in het leven geroepen. Als een voedingsgerichte variant van de ISO 22000 Standaardis dit certificeringsprogramma opgezet als een wereldwijde richtlijn in de voedselveiligheid en kwaliteit binnen diverse branches. Deze norm is gericht op de gehele productieketen en is daarmee bij uitstek geschikt voor een internationale harmonisatie, mede vanwege de erkenning door de GFSI. Naast connectie met ISO 22000 heeft de FSSC 22000 veel vergelijkingen met de HACCP criteria waardoor deze een goede variant is met het beste van beide werelden uit deze programma’s. Door het internationaal geaccepteerde karakter van de FSSC en de ketenbrede aanpak binnen dit certificeringsprogramma zien wij in deze norm een sterk voedselveiligheid managementsysteem.