Wij constateren echter ook dat de grootschalige toepassing van deze materialen nadelen met zich mee brengt. Het gebruik van primaire fossiele grondstoffen oefent druk uit op het milieu. Ook gaan waardevolle grondstoffen verloren omdat recycling percentages nog niet hoog genoeg zijn en de verspreiding van plastic zwerfvuil en microplastics resulteert in groeiende vervuiling van onze omgeving.
Het Plastic Pact NL is één van de prioriteiten van de Nederlandse overheid in het kader van het Grondstoffenakkoord en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie. Dit Plastic Pact focust op het sluiten van de kringloop van eenmalige plastic producten en verpakkingen. Onder de deelnemende partijen zijn naast de Nederlandse overheid ook supermarkten, plastic- en verpakkingsproducenten, milieuorganisaties, recyclers en vele andere organisaties.
Wij hebben besloten ons ook aan te sluiten bij dit initiatief en willen actief bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen die in het Plastic Pact zijn geformuleerd. In andere landen zijn soortgelijke initiatieven opgepakt of worden deze momenteel uitgewerkt. De belangrijkste doelstelling van deze programma’s is het sluiten van de kringloop van eenmalige plastic producten en verpakkingen.
BRC Packaging
De Britse brancheorganisatie British Retail Consortium (BRC) heeft in 1998 dit certificeringsprogramma in het leven geroepen. Dit programma richt zich op de voedselveiligheid en kwaliteit binnen een organisatie. Middels ruim 300 punten wordt er gecontroleerd in hoeverre een bedrijf in lijn is met de standaard die gesteld wordt. Door een rating te geven voldoet een bedrijf in meer of mindere mate aan de GSFI erkende standaard van de BRC.
Punten zoals traceerbaarheid, netheid, operationele beheersing, training en beheer van leveranciers komen hierin terug en vormen samen het fundament van de BRC. Door de naam die het BRC heeft opgebouwd, vormt dit sinds jaren een gefundeerde naam in de wereld van certificeringsprogramma’s en zijn wij trots om ons resultaat binnen dit programma te kunnen laten zien.
hbspt.forms.create({
portalId: “5730949”,
formId: “01cd7089-ea15-490f-a999-b085541f2cc6”
});
FSSC 22000
Vanuit de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) is de FSSC 22000 Standaard in het leven geroepen. Als een voedingsgerichte variant van de ISO 22000 Standaardis dit certificeringsprogramma opgezet als een wereldwijde richtlijn in de voedselveiligheid en kwaliteit binnen diverse branches. Deze norm is gericht op de gehele productieketen en is daarmee bij uitstek geschikt voor een internationale harmonisatie, mede vanwege de erkenning door de GFSI. Naast connectie met ISO 22000 heeft de FSSC 22000 veel vergelijkingen met de HACCP criteria waardoor deze een goede variant is met het beste van beide werelden uit deze programma’s. Door het internationaal geaccepteerde karakter van de FSSC en de ketenbrede aanpak binnen dit certificeringsprogramma zien wij in deze norm een sterk voedselveiligheid managementsysteem.
hbspt.forms.create({
portalId: “5730949”,
formId: “7527795d-955c-426e-af1b-02ccf89904aa”
});